1.Ciasto jasne cukier utrzeć z żółtkami, dodać 2 łyżki wrzątku, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać pianę z białek i zapach.
Dokładnie wymieszać.
Piec w formie babki z kominkiem, w temperaturze170 stopni ok.50 minut.
Takie same czynności powtórzyć przy cieście kakaowym, uwzględniając jego składniki.
Forma musi być taka sama.
Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, ostudzony utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dżemem i szafranem rozpuszczonym w odrobinie mleka. Krem dobrze schłodzić.
Wierzchołki babek ściąć i pokroić w drobną kostkę.
Składniki ponczu dobrze wymieszać, nawilżyć ciasta.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
1/2 śmietany wyłożyć na wierzch ciasta ciemnego, położyć ciasto jasne .
Pozostałą śmietanę wymieszać z ciastem pokrojonym w kostkę i do połowy napełnić złożone babki.
Ciasto posmarować kremem, formując wyższy brzeg od góry.
Wstawić do lodówki.
Udekorować wykonanymi prędzej pędami, kwiatami i liśćmi dyni wykonanymi z masy cukrowej.
Porady
Zamiast dżemu morelowy można zastąpić dżemem z dyni.
Komentarze