Ciasto drożdżowo-sernikowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki oprócz powideł i truskawek razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie nierówne części, rozwałkować. Mniejszą część przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować powidłami i wyłożyć pozostałym ciastem. Całość przykryć ściereczką i zostawić na 2 – 3 godziny w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Po tym czasie przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto, posypać truskawkami, a na końcu kruszonką. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta.
2.Masa serowa: Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając miksowania dodać budyń i partiami ser. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatamy, aż przybiorą postać kruszonki.
Komentarze