Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4/5 margaryny rozpuścić w mleku, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
2.Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody dodając łyżeczkę mąki i cukru. Dokładnie połączyć zaczyn i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Mąkę połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i solą. Wlać roztopioną margarynę, zaczyn i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Ostawić do wyrośnięcia.
4.Truskawki umyć i wyszypułkować. Przekroić na połówki i obtoczyć w małej ilości mąki, aby nie opadły na spód ciasta.
5.Z 1/5 margaryny, łyżki mąki i cukru zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć na blachę, następnie truskawki ułożyć na cieście, w równych odstępach, lekko wciskając. Na koniec posypać kruszonką. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 45 minut.
Porady
Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców.
Komentarze