Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Całe jajka i żółtka miksuję z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość. Następnie miskę odstawiam do nagrzanego do 50°C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
3.Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego ciepłe mleko i mieszam. Nie przestając mieszać, dodaję ciepłą masę jajeczną i dokładnie wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
4.Gdy masa podwoi swoją objętość dodaję na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i łyżce mąki. Dokładnie wyrabiam mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski.
5.Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję formę, smaruję ją masłem i obsypuję mąką.
6.Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanej formy, nakrywam lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.
7.Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście.
8.Składniki kruszonki mieszam i zagniatam tak, aby powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar.
9.Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Porady
Jeżeli rabarbar jest bardzo kwaśny należy zwiększyć ilość cukru.
Komentarze