Ciasto drożdżowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wkładamy po kolei (warstwowo):drożdże,cukier,mleko,olej,roztrzepane jajka,marchewkę startą na tarce jarzynowej i mąkę.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.W tym czasie z masła,cukru i mąki robimy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki.Po upływie 3 godzin blaszkę lekko smarujemy odrobiną oleju.Ciasto drożdżowe mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników i przekładamy do blaszki.Wyrównujemy i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy drożdżówkę w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę-do tzw. suchego patyczka.
blaszka 23x28
Porady
Polecam posypać gotowe ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze