Intensywnie czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne! ;)
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):
250 g masła typu osełka
250 g mlecznej czekolady
180 ml wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki gorzkiego kakao
pół szklanki cukru
4 jajka
125 ml jogurtu greckiego
2 łyżki oleju
Składniki na polewę:
150 g mlecznej czekolady
50 g białej czekolady
130 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
200 ml śmietanki 30%
śmietan fix
srebrna posypka
50 g tartych orzechów laskowych
arkusz papieru do pieczenia
Ciasto dla czekoladoholików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło z mleczną czekoladą oraz wodą. Po połączeniu wszystkich składników pozostawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao oraz dodajemy cukier. Wbijamy całe jajka, dolewamy dwie łyżki oleju, jogurt grecki i miksujemy. Do ciasta powolnym strumyczkiem wlewamy chłodny krem czekoladowy, nie przerywamy miksowania.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dobrze zostawić sobie 2 - 3 cm marginesu, by łatwiej było ciasto chwycić i wyciągnąć) i smarujemy dokładnie masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.
Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około pięćdziesięciu minut, można sprawdzić po czterdziestu minutach - ważne, żeby było lekko wilgotne.
Upieczone ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
W czasie, kiedy ciasto stygnie, robimy polewę. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy oba rodzaje czekolady (drobno posiekanej) i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekamy aż przestygnie.
Ciasto wyciągamy z formy i kładziemy na kratce do pieczenia. Dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą, startymi orzechami i bitą śmietaną.
Po godzinie w chłodnym miejscu ciasto jest gotowe do jedzenia - idealnie smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem kawy.
Porady
Część mlecznej czekolady można zastąpić gorzką, jeśli wolisz wytrawniejsze ciasta.
Komentarze