Ciasto dla czekoladoholików

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Intensywnie czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne! ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26 cm):

    250 g masła typu osełka
    250 g mlecznej czekolady
    180 ml wody
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki gorzkiego kakao
    pół szklanki cukru
    4 jajka
    125 ml jogurtu greckiego
    2 łyżki oleju

    Składniki na polewę:

    150 g mlecznej czekolady
    50 g białej czekolady
    130 ml śmietanki 30%

    Dodatkowo:

    200 ml śmietanki 30%
    śmietan fix
    srebrna posypka
    50 g tartych orzechów laskowych
    arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dla czekoladoholików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło z mleczną czekoladą oraz wodą. Po połączeniu wszystkich składników pozostawiamy do ostygnięcia.

    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao oraz dodajemy cukier. Wbijamy całe jajka, dolewamy dwie łyżki oleju, jogurt grecki i miksujemy. Do ciasta powolnym strumyczkiem wlewamy chłodny krem czekoladowy, nie przerywamy miksowania.

    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dobrze zostawić sobie 2 - 3 cm marginesu, by łatwiej było ciasto chwycić i wyciągnąć) i smarujemy dokładnie masłem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, termoobieg, grzanie z dołu.

    Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około pięćdziesięciu minut, można sprawdzić po czterdziestu minutach - ważne, żeby było lekko wilgotne.

    Upieczone ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

    W czasie, kiedy ciasto stygnie, robimy polewę. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy oba rodzaje czekolady (drobno posiekanej) i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Czekamy aż przestygnie.

    Ciasto wyciągamy z formy i kładziemy na kratce do pieczenia. Dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą, startymi orzechami i bitą śmietaną.

    Po godzinie w chłodnym miejscu ciasto jest gotowe do jedzenia - idealnie smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem kawy.

Porady

Część mlecznej czekolady można zastąpić gorzką, jeśli wolisz wytrawniejsze ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować