Ciasto buraczane z nadzieniem wiśniowo- serowo- jogurtowym

4.5 (162 ocen)

  • 50 min

Moja mama pamiętam z dzieciństwa piekła buraczane podpłomyki na trzonie. Ja odważyłam się pierwszy raz upiec ciasto z dodatkiem świeżego buraka, przełożyłam je lekko kwaskowym kremem i wyszło super wilgotne ciasto. Przepis polecam do przetestowania.

  • 50 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy: 28 cm
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka świeżych buraków startych na tarce o średnich oczkach(nadmiar soku odlać)
    5 jajek + szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 łyżka kakao
    Szczypta kardamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju rzepakowego
    Tłuszcz do formy + bułka tarta
    400 gram jogurtu greckiego
    250 gram serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra przegotowanej, gorącej wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto buraczane z nadzieniem wiśniowo- serowo- jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić dodać cukier utrzeć robotem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i kardamonem. Dodawać porcjami do masy jajecznej wraz z olejem, delikatnie mieszać. Na koniec dodać starte buraczki, wymieszać drewnianą łyżką. Wlać do natłuszczonej i wysypanej formy. Piec w temp. 180 stopni około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
    Cukier puder, serek i jogurt wymieszać dokładnie robotem, dodać tężejące galaretki, wymieszać robotem na dużych obrotach do dokładnego połączenia się składników. Przełożyć krążki ciasta. Udekorować dowolnie( ja użyłam do dekoracji wiórki kokosowe i starte z wierzchu ciasto). Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Porady

Do kremu można dołożyć kilka wiśni z syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować