Pyszne lekko kwaskowe ciasto na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki, całość tworzy zgrany duet. Polecam na różne uroczystości. Pięknie się prezentuje, w barwach slonecznych.
Ciasto brzoskwiniowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Całośc dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy o średnicy 21 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 160 stopniach. Po wystygnieciu przekroić na 2 placki. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, odstawić. Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem pod koniec dodać serek mascarpone. Wymieszać.
2.Przełożenie:
biszkopt
1/2 masy
1/2 dżemu
biszkopt
reszta dżemu
reszta masy
połówki brzoskwiń
całość zalać tężejącą galaretką
Komentarze