Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast biszkoptowych z kremem, idealny dodatek do kawy. Ciasto jest pracochłonne ale warto poświęcić czas na tak wyśmienity deser. Ciasto upiekłam na zjazd rodzinny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Format blachy 24x36
    Składniki:
    Biszkopt
    6 całych jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3 łyżki oleju
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    250 gram okrągłych małych biszkoptów
    Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Dodać olej - wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej. Wyrobić robotem na małych obrotach na jednolitą masę.
    Blachę natłuścić, posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
    Krem kawowy:
    1/2 litra mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    5 łyżek cukru
    2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1-2 łyżki kakao
    Z tych składników ugotować budyń, wystudzić.
    1 kostkę masła utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na puszystą masę, dodawać powoli przestudzony budyń. Na końcu dodać 2 łyżki rumu i 100 gram rozkruszonych biszkoptów. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
    Masa śmietanowo-serowa
    1/2 litra śmietany 30%
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    250 gram serka mascarpone
    Śmietaną ubić na puszystą masę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na koniec dodać serek i dokładnie wymieszać.
    1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 masy kawowej, na to ułożyć warstwę biszkoptów, zalać wgłębienia połową tężejącej galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Na warstwę biszkoptów ułożyć masę śmietanowo-serową i na nią ułożyć pozostałe biszkopty. Zalać pozostałą galaretką. Na drugą połowę ciasta wyłożyć 1/3 kremu kawowego, rozsmarować i przykryć nią ciasto. Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostały krem kawowy. Udekorować ciasto rozkruszoną czekoladą, sezamem i rodzynkami.
    Ciasto wstawić do lodówki na całą noc, by nawilgło.
    Ciasto jest pracochłonne w wykonaniu i drogie. Ale dla takiego rarytasu warto poświęcić czas.

Porady

Zamiast galaretki cytrynowej można użyć galaretkę czerwoną lub zieloną. Do dekoracji wierzchu ciasta można wykorzystać gotową poleweę czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować