Ciasto bez pieczenia ze słonymi paluszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
2.Wystudzony
budyń miksujemy z margaryną w
następujący sposób: margarynę ucieramy na puch po czym dodajemy po łyżce budyniu, ciągle miksując, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
3.Spód formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy warstwę herbatników. Ciasteczka układamy tak ciasno, jak tylko jest to możliwe. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej.
4.Paluszki kruszymy na kawałeczki ok.1cm i wykładamy na masę budyniową warstwę, która całkowicie zakryje masę (ok. 1cm grubości). Paluszki delikatnie dociskamy.
5.Na paluszki wykładamy pozostałą część masy budyniowej, na którą układamy warstwę herbatników, tak jak na spodzie.
6.Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić go na noc.
Komentarze