ciasto bez pieczenia ze słonymi paluszkami

4.51 (148 ocen)

  • 60 min

Niecodzienne połaczenie smaków każdemu przypadnie do gustu

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (forma 25x35 cm):
    • 18 opakowań herbatników (4 szt. w opakowaniu),
    • duża paczka słonych paluszków,
    • 1 litr mleka 2%,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
    • ¾ szklanki mąki pszennej,
    • 1 kostka margaryny.
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bez pieczenia ze słonymi paluszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
  • 2. Wystudzony
    budyń miksujemy z margaryną w
    następujący sposób: margarynę ucieramy na puch po czym dodajemy po łyżce budyniu, ciągle miksując, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
  • 3. Spód formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy warstwę herbatników. Ciasteczka układamy tak ciasno, jak tylko jest to możliwe. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej.
  • 4. Paluszki kruszymy na kawałeczki ok.1cm i wykładamy na masę budyniową warstwę, która całkowicie zakryje masę (ok. 1cm grubości). Paluszki delikatnie dociskamy.
  • 5. Na paluszki wykładamy pozostałą część masy budyniowej, na którą układamy warstwę herbatników, tak jak na spodzie.
  • 6. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić go na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować