Ciasto borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Margarynę rozpuścić w rondelku. Żółtka i cukier utrzeć mikserem następnie dodać rozpuszczoną margarynę i dalej ucierać. Pod koniec ucierania dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować 2 blaszki do pieczenia ( wysmarować margaryną i posypać mąką). Na tak przygotowane blaszki wyłożyć ciasto.
2.Beza. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszkach i posypać płatkami migdałowymi. Całość piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni 20 minut.
3.Składniki na bezę ubić na sztywno
4.Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić. Gdy zacznie tężeć dorzucić borówki i wszystko wymieszać.
5.Ciasto układamy następująco:
Ciasto z bezą;
0,5 śmietany;
Masa borówkowa;
Śmietana;
Ciasto z bezą;
Porady
Zamiast borówki amerykańskiej można użyć świeżych malin
Komentarze