Ciasto Bounty

4.87 (203 ocen)

Jeżeli uwielbiacie znane batony Bounty to zachwyci Was smakiem również to ciasto. Cytując słynną reklamę stwierdzam, ze to ciasto to "smak raju" :-)

Składniki:



  • BISZKOPT:
    4 jajka,
    1 szklanka mąki,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju,
    2/3 szklanki cukru,
    PONCZ;
    1/3 szklanki wody,
    2 łyżki malibu,
    1 łyżeczka cukru,
    kilka kropel aromatu migdałowego,
    KREM:
    3 szklanki mleka,
    1 budyń śmietankowy,
    1/2 szklanki cukru,
    250g wiórek kokosowych + do dekoracji,
    1 cukier waniliowy,
    1 kostka masła (200g),
    POLEWA:
    1/2 kostki margaryny (125g),
    5 łyżek cukru,
    3 łyżki kakao,
    2 łyżki wody,
    1 łyżka żelatyny,
    4-5 łyżek gęstej śmietany 18%

Wystaw ocenę:

4.87 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bounty

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kokosowe Bounty 1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą, cukier powinien się rozpuścić i nasączamy nim biszkopt.
  • Ciasto kokosowe Bounty 2. Przygotowujemy krem. Zagotowujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy wiórki kokosowe, ogień zmniejszamy na najmniejszy i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń.
  • Ciasto kokosowe Bounty 3. Budyń wlewamy do gotujących się wiórek, gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Wówczas wylewamy ją na biszkopt i odstawimy w chłodne miejsce na kilka godzin aż całkowicie stężeje.
  • Ciasto kokosowe Bounty 4. Przygotowujemy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników.
  • Ciasto kokosowe Bounty 5. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.

    Ciasto odstawiamy do lodówki. Po pokrojeniu na porcję ciasto dodatkowo oprószamy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Krem kokosowy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować