Mam sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc dzisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".
Ciasto ala snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach.
Blat orzechowy:
Orzechy grubo posiekać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i płynny miód. Wsypać orzechy i wymieszać łopatką (nie miksować). Blachę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni.
Krem budyniowy:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Utarty krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao i wymieszać.
Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa.
Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło".
Komentarze