Ciasto ala snikers

0 (0 ocen)

Mam sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc dzisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".

Składniki:


  • Biszkopt kakaowy:
    5 dużych jajek
    5 łyżek cukru
    3,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Blat orzechowy:
    5 białek
    0,5 szkl cukru pudru
    1 łyżka miodu faceliowego
    250 g orzechów włoskich
    50 g orzechów włoskich zmielonych
    1 łyżka mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem budyniowy:
    1,5 szkl mleka
    1 budyń waniliowy z cukrem
    2 łyżki cukru
    250 g masła
    0,5 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3 łyżeczki kakao
    Polewa :
    125 g margaryny
    0,5 szkl cukru pudru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    herbatniki kakaowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ala snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach.
    Blat orzechowy:
    Orzechy grubo posiekać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i płynny miód. Wsypać orzechy i wymieszać łopatką (nie miksować). Blachę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni.
    Krem budyniowy:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Utarty krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao i wymieszać.
    Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach.
    Warstwy ciasta:
    Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa.
    Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować