Ciasto ananasowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianą dodając cukier, następnie po żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do natłuszczonej wcześniej blachy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Do sztywno ubitej piany dodajemy kokos i proszek do pieczenia, mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min. Studzimy.
Masa: Odcedzić wodę z ananasów do szklanki, jeżeli nie ma pełnej szklanki soku uzupełnić wodą. Z tej szklanki odlać 1/3 soku, dodać 3 żółtka, 1/2 budyniu, wymieszać, wlać do drugiej części gotującego się soku. Budyń odłożyć do schłodzenia.
Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec dodać pokrojone ananasy z puszki.
Przełożenie: Na spód kładziemy biszkopt smarujemy masą ananasową, na to ciasto kokosowe. Górę ciasta można polać czekoladą.
Komentarze