Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami i polewą czekoladową

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ambasador, czyli biszkopt z dwoma rodzajami kremu, herbatnikami i polewa czekoladową. Ciasto jest przepyszne, mocno kakaowe, chrupkości nadają mu orzechy i posiekana czekolada, całości dopełniają pokrojone brzoskwinie, które nadają lekkiego orzeźwienia i lekkości.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

    10 jajek
    10 łyżek cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki kakao

    Masa:

    1 l mleka
    450g miękkiego masła
    7 łyżek cukru
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej

    Dodatkowo:

    1,5 posiekanej deserowej czekolady
    1/2 szkl. posiekanych migdałów
    1 puszka brzoskwiń
    ok. 30 herbatników
    2 łyżki kakao
    2 łyżki nutelli

    Polewa:

    2 tabl deserowej czekolady
    5 łyżek śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38 cm (lub zbliżonych). Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 35-40 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 2 blaty. Każdy blat nasączamy syropem z brzoskwiń.
  • 2. Masa
    Budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 1 szkl. mleka. Można zmiksować np. blenderem. Pozostałe mleko podgrzewamy dodając cukier. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy, aż do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Gdy budyń całkowicie wystygnie możemy zabrać się za przygotowanie masy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce budyniu. Masę dzielimy na pół. Jedną cześć miksujemy z 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami kremu czekoladowego/nutelli. Dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane migdały. Do drugiej części dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  • 4. Polewa
    Czekoladę łamiemy i roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.
  • 5. Składanie ciasta:
    biszkopt
    masa czekoladowa
    biszkopt
    masa z brzoskwiniami
    herbatniki
    polewa

Porady

Czekoladę deserową możecie zastąpić czekoladą gorzką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować