Wkładka orzechowa:
6 białek
20 dag cukru kryształu
20 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag wafelków w czekoladzie lub 4 wafelki typu Prince Polo lub Grześki
Ciasto a'la prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy ma blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 30 minut w temp. 170 ⁰ C.
2.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę orzechy – mieszamy delikatnie łyżką. .Ciasto wlewamy ma blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 30 minut w temp. 170 ⁰ C.
3.Szklankę mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe mleko miksujemy z mąkami i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka – energicznie mieszamy. Przestudzony budyń ucieramy z masłem.
4.Przełożenie:
Biszkopt – krem- wkładka orzechowa
Porady
Ciasto polać roztopioną czekoladą lub zrobić polewę. Moja blacha ma wymiary 23x38 cm
Komentarze