Przepyszne ciasto czekoladowe z bananami. Mięciutkie, wilgotne - niebo w gębie!
1 godz. 30 min
Składniki:
150 gr gorzkiej czekolady
180 gr margaryny
1 i 2/3 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl cukru
3 jajka
150 ml nektaru bananowego
2 dojrzałe banany
Mąka do obtoczenia banana
Margaryna i bułka tarta do formy
Cukier puder do dekoracji
Ciasto czekoladowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać też na mniejsze kawałki. Czekoladę razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i nektar bananowy i wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladową i ponownie zmiksować.
2.Banany obrać ze skórki, pokroić najpierw w plastry, następnie w kostkę. Obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Formę – Keksówkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 160stC piekarniku ok. 60 minut. Patyczek ma być suchy, jednak mogą się przykleić okruszki ciasta. Gotowe i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Składniki podane na 12-14.
Przepis znaleziony na stronie: slodiefantazje.pl - jednak trochę go zmieniłam ;-)
Komentarze