Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Słodycz sernika, przełamana gorzką czekoladą i winną brzoskwinią. Pyszne połączenie smaków

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl mąki
    1/2 gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka serowa:
    500 g twarogu
    1 szkl cukru pudru
    1/2 kostki masła
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    1 szkl mleka
    4 jajka

    Krem:
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl cukru
    1 kostka masła
    sok z 1/2 cytryny

    1 puszka brzoskwiń

    4 ząbki gorzkiej czekolady do dekoracji

    Forma 24x28
Wystaw ocenę:

4.9 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180*C
  • 2. Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodać masło, ser i i budyń wymieszany z mlekiem. na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min. w temp. 180*C. Wystudzić.
  • 3. Budyń z mąką rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając ugotować budyń. Schłodzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec miksując dodać sok z cytryny.
  • 4. Zimny biszkopt przeciąć na pół i lekko nasączyć syropem z brzoskwiń.
    Łyżkę kremu odłożyć a resztę podzielić na dwa.
    Brzoskwinie pokroić w paski i podzielić na dwa.
  • 5. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować i położyć połowę brzoskwiń. Na brzoskwinie położyć wkładkę serową, drugą połowę kremu i brzoskwiń i przykryć biszkoptem. Górę posmarować łyżką kremu i posypać startą czekoladą.

Porady

Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować