Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią

0 (0 ocen)

Jestem pod dużym wrażeniem smaku tego ciasta. Jest puszyste, mocno czekoladowe, wilgotne i wcale nie czuć, że jest w nim cukinia. Nikt z domowników nie zgadł z czym jest to ciasto. Z pewnościom będę do niego wracać a was zachęcam do upieczenia.

Składniki:


  • Suche składniki:
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki krupczatki
    1,5 szkl cukru kokosowego
    0,5 szkl kakao
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym
    1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    Mokre składniki:
    3 jajka
    0,5 szkl oleju
    0,5 szkl mleka
    2 szkl startej cukinii
    150 g dropsów czekoladowych do zapiekania
    czekolada mleczna
    maliny
    jeżyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Cukinię dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać mokre składniki i ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, rozsypać połowę dropsów czekoladowych, resztę ciasta i resztę dropsów. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada Jeżyny Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować