Ciasto czekoladowo gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę z solą, cukrami utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
2.Przygotowanie gruszek: Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze półplasterki. skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1,5l wody z cukrem, dodać gruszki i gotować ok 10-15 minut. Należy pilnować aby nie były za miękkie i nie rozpadały się. Wyjąć z kompotu i ostudzić.
3.Masa: Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać roztopione czekolady i dokładnie wymieszać.
4.1/3 masy wyłożyć na ciasto. Na nią poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.
Komentarze