Ciasto cynamonowo-gruszkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo delikatne ciasto

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50dag mąki pszennej
    30dag masła
    2 żółtka
    15dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    3 budynie waniliowe
    3 puszki gruszek w lekkim syropie
    1 mały słoik wiśnie w syropie

    Masa cynamonowa:
    50 dag serka mascarpone
    40dag śmietany 36%
    1 szkl. cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki cynamonu
    1/4 szkl.wody

Ciasto cynamonowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04l0hom 1. Ciasto: masło z cukrem i żółtkami utrzeć na pulchną masę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Z ciasta wyrobić kulę i odstawić na chwilkę do chłodnego miejsca.
    Masa budyniowa: z ok. 1 litra syropu z gruszek i budyniów ugotować budyń.Gruszki przekroić wzdłuż na małe cząstki.Ciasto rozłożyć na blaszce(28x38cm),wierzch przykryć cząstkami gruszek, wolne miejsca wypełnić wiśniami.Całość zalać gorącym budyniem.Piec w temp.180 stopniach przez ok.40-50 min.
    Masa cynamonowa:żelatynę rozpuścić w wodzie.Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać roztarty serek,cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na upieczone i przestudzone ciasto.Wierzch dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy