Ciasto cynamonowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło z cukrem i żółtkami utrzeć na pulchną masę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Z ciasta wyrobić kulę i odstawić na chwilkę do chłodnego miejsca.
Masa budyniowa: z ok. 1 litra syropu z gruszek i budyniów ugotować budyń.Gruszki przekroić wzdłuż na małe cząstki.Ciasto rozłożyć na blaszce(28x38cm),wierzch przykryć cząstkami gruszek, wolne miejsca wypełnić wiśniami.Całość zalać gorącym budyniem.Piec w temp.180 stopniach przez ok.40-50 min.
Masa cynamonowa:żelatynę rozpuścić w wodzie.Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać roztarty serek,cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na upieczone i przestudzone ciasto.Wierzch dowolnie udekorować.
Komentarze