Ciasto cytrynowo-śmietankowe

4.98 (156 ocen)

  • 5 godz.

Moje ulubione ciasto :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    175 g cukru

    Masa:
    500 g serka mascarpone
    150 g śmietany 18%
    400 ml śmietany kremówki
    6 łyżeczek żelatyny
    150 g cukru pudru
    8 łyżek soku pomarańczowego
    3 cytryny
Wystaw ocenę:

4.98 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery Ciasto

Ciasto cytrynowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Wylać do blachy o wym. 22x25 i piec 30 min. w temp. 180 s C. Po wystygnięciu przekroić na 3 części. Wykonanie masy: Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Serek mascarpone,śmietanę 18, cukier puder, skórkę cytrynową i 8 łyżek soku z cytryny wymieszać. Żelatynę wymieszać w 1/2 szklanki wrzącej wody i wystudzić. Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy ubijając mikserem. Śmietanę kremówkę ubić i dodać do masy, wymieszać. Sok pomarańczowy wymieszać z resztą soku cytrynowego i nasączyć placki Złożenie: Biszkopt-masa-biszkopt-masa-biszkopt-masa. Schłodzić. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować