Ciasto cytrynowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Wylać do blachy o wym. 22x25 i piec 30 min. w temp. 180 s C. Po wystygnięciu przekroić na 3 części. Wykonanie masy: Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Serek mascarpone,śmietanę 18, cukier puder, skórkę cytrynową i 8 łyżek soku z cytryny wymieszać. Żelatynę wymieszać w 1/2 szklanki wrzącej wody i wystudzić. Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy ubijając mikserem. Śmietanę kremówkę ubić i dodać do masy, wymieszać. Sok pomarańczowy wymieszać z resztą soku cytrynowego i nasączyć placki Złożenie: Biszkopt-masa-biszkopt-masa-biszkopt-masa. Schłodzić. Smacznego:)
Komentarze