Biszkoptowe ciasto, przełożone kremem o bardzo wyrazistym smaku cytryny. Do wykonania kremu cytrynowego wykorzystałam przepis z programu "Ewa Gotuje", z własnymi zmianami.
Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka całe ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po trochu oleju,cukier waniliowy, oraz po łyżce mąki uprzednio przesianej z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 180*C około 40 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu, ściągnąć rant tortownicy i ostudzić ciasto.
2.Do miski otrzeć skórkę z 2 cytryn, dodać żółtka, wcisnąć sok z 3 cytryn, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Do rondelka wlać wodę i dodać cukier. Gotować mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
Dokładnie wymieszać sok cytrynowy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Przelać do gorącego syropu i mieszać do zgęstnienia. Otrzymany krem ma konsystencję gęstego kisielu.
3.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy krążki i przełożyć ciepłą masą.
Przed nałożeniem kremu, każdy krążek mocno skropić przegotowaną zimną wodą.
Wierzch ciasta po nawilżeniu można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem.
Komentarze