Ciasto chrupek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na pianę. Dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować . Na koniec dodać wymieszane sypkie składniki i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i włożyć do piekarnika na ok 20 min - 180 stopni.
2.Wystudzone ciasto nasączyć ponczem ( rum , sok z cytryny wymieszać z 1/2 szklanki wody )
Posmarować dżemem porzeczkowym ( dżem zagrzać w garnuszku i dodać galaretkę ; dobrze pomieszać żeby galaretka się rozpuściła )
Na dżem wyłożyć krem kajmakowy ( masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo kajmak i alkohol. na koniec dodać pokruszone płatki kukurydziane )
Na krem kajmakowy wyłożyć bitą śmietanę ( śmietanę ubić na sztywno i dodać żelatynę i alkohol )
Wierzch posypać gorzka czekoladą.
Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Smacznego.
Komentarze