Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: Oddzielić żótko od białek, z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej wcześniej brytfanny o wymiarach 40x25 cm. Piec w temp. 160 - 180 st. C ok. 40 min. Po upieczeniu wyjąć z brytfanny, jak ciasto ostygnie przekroić na dwie części.
2.Ciasto kokosowe: ubić na sztywno białka z cukrem, następnie dadać kokos i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w temp.160-180 st. C przez 20 min.
3.Masa cappuccino: z żółtek, mleka i budyniu ugotować wcześniej budyń, tak aby był już dobrze schłodzony. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec dodać kawę cappuccino i wymieszać. Do smaku można dodać kieliszek wódki.
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny smarujemu masą, przykrywamy ciastem kokosowym, które również smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Dekorujemy według uznania.
Komentarze