Ciasto cappuccino

4.49 (195 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od mamy. Ciasto zapewne wszystkim znane w różnych wersjach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny: 8 jaj, 30 dag cukru, 16 dag mąki pszennej, 4 dag kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kokosowe: 5 białek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag wiórków kokosowych
    Masa cappuccino: 5 żółtek, 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 25 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 5 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Oddzielić żótko od białek, z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej wcześniej brytfanny o wymiarach 40x25 cm. Piec w temp. 160 - 180 st. C ok. 40 min. Po upieczeniu wyjąć z brytfanny, jak ciasto ostygnie przekroić na dwie części.
  • 2. Ciasto kokosowe: ubić na sztywno białka z cukrem, następnie dadać kokos i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w temp.160-180 st. C przez 20 min.
  • Ciasto cappuccino 3. Masa cappuccino: z żółtek, mleka i budyniu ugotować wcześniej budyń, tak aby był już dobrze schłodzony. Następnie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec dodać kawę cappuccino i wymieszać. Do smaku można dodać kieliszek wódki.

    Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny smarujemu masą, przykrywamy ciastem kokosowym, które również smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować