Pyszny przysmak z kuchni hiszpańskiej. Churros to dla mnie pyszne ciasteczka z cukrowo -cynamonową posypką , Ja maczam je w pikantnym sosie czekoladowym. PYCHA
Składniki:
250 ml wody
170 g masła bądź margaryny(kasi)
1 szczypta soli
1 szkl mąki
3 jajka
Churros z pikantnym sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotuj z masłem i solą. GDy zacznie wrzeć dodaj mąkę i wmieszaj ją.
2.Zmniejsz ogień do minimum cały czas mieszając do momentu aż masa połączy się w kulę. Całość zdejmij z ognia
3.Jajka ubij na puszystą masę.
4.Cały czas miksując dodawaj partiami masę jajeczną do ciasta.
5.Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
6.Olej rozgrzej do 180 stopni
7.Bezpośrednio na olej wyciskaj ok 7 cm paski. Smaż ok 3 min z każdej strony aż churros nabierze złotawego odcieniu.
8.Churros odsącz na ręczniku papierowym
9.Cukier wymeiszaj z cynamonem i obsyp nim jeszcze ciepłe churros
10.Sos:
czekolade połam na kawałki wrzuć do garnka i dodaj mleko. Całość delikatnie podgrzej do momentu aż czekolada się rozpuści. Dodaj pieprz cayenne i wymieszaj
Komentarze