Churros z pikantnym sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

Pyszny przysmak z kuchni hiszpańskiej. Churros to dla mnie pyszne ciasteczka z cukrowo -cynamonową posypką , Ja maczam je w pikantnym sosie czekoladowym. PYCHA

Składniki:

  • 250 ml wody
    170 g masła bądź margaryny(kasi)
    1 szczypta soli
    1 szkl mąki
    3 jajka

    Posypka:
    1/4 szkl cukru
    2 płaskie łyżeczki cynamonu

    Sos:
    50 g gorzkiej czekolady
    4-5 łyżek stołowych mleka 3,2%
    szczypta pieprzy cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Churros

Churros z pikantnym sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotuj z masłem i solą. GDy zacznie wrzeć dodaj mąkę i wmieszaj ją.
  • 2. Zmniejsz ogień do minimum cały czas mieszając do momentu aż masa połączy się w kulę. Całość zdejmij z ognia
  • 3. Jajka ubij na puszystą masę.
  • 4. Cały czas miksując dodawaj partiami masę jajeczną do ciasta.
  • 5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
  • 6. Olej rozgrzej do 180 stopni
  • 7. Bezpośrednio na olej wyciskaj ok 7 cm paski. Smaż ok 3 min z każdej strony aż churros nabierze złotawego odcieniu.
  • 8. Churros odsącz na ręczniku papierowym
  • 9. Cukier wymeiszaj z cynamonem i obsyp nim jeszcze ciepłe churros
  • 10. Sos:
    czekolade połam na kawałki wrzuć do garnka i dodaj mleko. Całość delikatnie podgrzej do momentu aż czekolada się rozpuści. Dodaj pieprz cayenne i wymieszaj
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować