Churros

3.5 (2 ocen)

  • 60 min

słodki hiszpański przysmak

  • 60 min

Składniki:

  • 250 ml wody
    30 g masła lub margaryny
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    200 g mąki pszennej
    2 jajka
    olej do smażenia
    cukier z cynamonem do obtaczania
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Churros

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wyższym rondelku umieścić wodę, masło, sól i cukier. Wymieszać i zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż masa stanie się bardzo gęsta i będzie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić na kilkanaście minut do lekkiego ostudzenia.
    Następnie miksując mikserem do masy dodawać po jednym jajku.
    Gotową masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać porcje na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i ciepłe obtaczać w cukrze z dodatkiem cynamonu.

    Wersję w kształcie serduszek, idealną na zbliżające się Walentynki można wykonać tak:
    Napełnioną masą szprycą, na papier do pieczenia wyciskać masę na kształt serca, następnie papier porozcinać, aby każde serce było na oddzielnym kawałku. Wrzucać na gorący olej papierem do góry. Po ok 1 min. papier powinien odchodzić i należy go zdjąć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i obtaczać w cukrze z dodatkiem cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować