1.W wyższym rondelku umieścić wodę, masło, sól i cukier. Wymieszać i zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż masa stanie się bardzo gęsta i będzie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić na kilkanaście minut do lekkiego ostudzenia.
Następnie miksując mikserem do masy dodawać po jednym jajku.
Gotową masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać porcje na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i ciepłe obtaczać w cukrze z dodatkiem cynamonu.
Wersję w kształcie serduszek, idealną na zbliżające się Walentynki można wykonać tak:
Napełnioną masą szprycą, na papier do pieczenia wyciskać masę na kształt serca, następnie papier porozcinać, aby każde serce było na oddzielnym kawałku. Wrzucać na gorący olej papierem do góry. Po ok 1 min. papier powinien odchodzić i należy go zdjąć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i obtaczać w cukrze z dodatkiem cynamonu.
Komentarze