Chrupiące placki ziemniaczane z kleksem śmietany.

5 (195 ocen)

  • 60 min

Idealnie chrupiące i smaczne uwielbiane przez moje córki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    1 cebula
    4 łyżki mąki
    sól,pieprz
    3 łyżki gęstej śmietany
    olej do smażenia
    dodatkowo;
    śmietana do przybrania placuszków
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z kleksem śmietany. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ,umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.Odsączyć z nadmiaru wody.
  • Gotowe ciasto. 2. Cebulę drobno posiekać i dodać razem z jajkami ,mąką i śmietaną do masy ,przyprawić solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cieniutkie placuszki z obu stron na rumiano.
  • 4. Na usmażone placki nakładamy kleks śmietany.

Porady

Dzięki śmietanie dodanej masa ziemniaczana nie ściemnieje,a placuszki będą miały złocisty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować