placki są bardzo chrupiące, syte, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno ze śmietaną, jogurtem lub z czym się lubi, podałam ze śmietaną gęstą 18% posypaną ostrą papryką.............SMACZNEGO!!!
Chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie sok z miski zlać i do osadu z mąki ziemniaczanej wsypać starte ziemniaki i startą w robocie cebulę
2.cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypac solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać
3.na gorącym bardzo oleju smazyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane
4.odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia
Komentarze