Pomysłowa przystawka idealna alternatywa dla paluszków czy koreczków serowych.
Składniki:
Zestaw B:
podział konkursowy:
składniki podstawowe:
250 g mąki z ciecierzycy
200 g serka wiejskiego
pół szklanki passaty pomidorowej
składnik podstawowy dodatkowy:
awokado
składniki robocze:
łyżka masła
łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach z bazylią i czosnkiem
pół łyżeczki soli
proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
pół szklanki gorącej wody
sól
pieprz sok z cytryny
sól
chili
1/4 łyżeczki agaru
dekoracja:
natka pietruszki
****
podział składników tradycyjnych
proporcje na 24 łyżeczki:
ciasto:
250 g mąki z ciecierzycy
łyżka masła
łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach z bazylią i czosnkiem
pół łyżeczki soli
proszek do pieczenia na czubek łyżeczki
pół szklanki gorącej wody
krem z awokado:
200 g serka wiejskiego
dojrzałe awokado
sól
pieprz sok z cytryny
galaretka pomidorowa:
pół szklanki passaty pomidorowej
sól
chili
1/4 łyżeczki agaru
Chrupiące łyżeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę mieszamy z płatkami pomidorów, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego wyposażonego w końcówkę z hakiem.
Gotowym ciastem wylepiamy foremki w kształcie łyżeczek (ciasto oprószamy mąką pszenną by nie lepiło się do rąk). Pieczemy w 180 stopniach C przez 10 minut.
2.Krem z awokado:
Awokado i serek wiejski miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3.Galaretka pomidorowa:
Do garnka wlewamy passatę pomidorową doprawiamy solą i chili, wsypujemy agar i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ciągle mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Galaretkę wylewamy na talerz i zostawiamy do zastygnięcia.
4.Wykonanie łyżeczek:
Do szprycy nakładamy krem z awokado i nakładamy porcję na każdą łyżeczkę. Następnie kładziemy po kawałku galaretki. Na koniec ozdabiamy listkami pietruszki.
Porady
Jeśli zostanie wam krem z awokado można wymieszać go z resztką drobno pokrojonej galaretki i podać jako dip do przekąsek.
Komentarze