Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Grillowany kurczak w sałatce konkurs_kurczak

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - FILETY: filet z piersi kurczaka: 1 sztuka
    - przyprawa gyros: 1 łyżka
    - Sałata lodowa duża: 1 sztuka
    - pomidory (cherry): 5 sztuk
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - mozzarella w malych kulkach: 10 sztuk
    - musztarda Dijon: 1 łyżeczka
    - czosnek w ząbkach: 2 ząbki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Grill

Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka 1. Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Mieszamy. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin. Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą.
  • Sałatka 2. Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski. Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem.
  • Sałatka 3. Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czsonkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku
    (dla uzyskania jednolitej emulsji).
    Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować