CHRUPIĄCA SAŁATA Z SOSEM WINEGRETTE

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosty,zdrowy i szybki dodatek do drugiego dania.

  • 20 min

Składniki:

  • -1 główka sałaty lodowej,
    sos winegrette:
    -1 ząbek czosnku,
    -1 malutka szalotka,
    -1 łyżka musztardy najlepiej Dijon,
    -1/4 łyżeczki soli,
    -sok z połowy cytryny,
    -1 łyżka octu winnego,
    -1/2 szklanki oliwy z oliwek,
    -szczypta zmielonego pieprzu,
    -1 łyżeczka naturalnego miodu.

Chrupiąca sałata z sosem winegrette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć w szerokim i niskim naczyniu.
  • 2. Przygotować sos:
    Cebulę drobno posiekać i przełożyć do średniego słoika.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,miód,musztardę,wsypać sól,wlać ocet i sok z cytryny. Na koniec wlać oliwę i doprawić pieprzem.
  • 3. Słoik dokładnie zakręcić. Przez kilka minut energicznie potrząsać,aż powstanie emulsja.
  • 4. Przygotowanym sosem polać sałatę i odstawić na 15 minut do lodówki. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy