Chłopski garnek z grzanką z bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w pół plasterki ,boczek i cebulę w kostkę.Podsmażamy na głębokiej patelni.Ziemniaki i cukinię kroimy w kostkę.Kapustę szatkujemy.Pora w półplasterki.Paprykę w paski.Tak pokrojone warzywa dodajemy do kiełbasy.Przesmażamy do miękkości warzyw ,doprawiając przyprawami do smaku ,lecz nie za dużo,gdyż kostka bulionowa doda im bardziej słony smak .W garnku rozpuszczamy kostkę w ok 1,5 l gorącej wody.W niewielkiej ilości zimnej wody mieszamy mąkę .Przekładamy warzywa z patelni do garnka z bulionem.Zagotowujemy ,dodając mąkę i musztardę.Gotujemy chwilę.Na końcu posypujemy zielonym szczypiorkiem i koperkiem.Podajemy z grzankami czosnkowymi z bułki.Bułki kroimy w grube plasterki,smarujemy masłem i rozgniecionym czosnkiem.Podgrzewamy w piekarniku kilka minut.
Komentarze