Chłopski garnek z fasolą i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przekładamy do garnka. Dodajemy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewamy 2 litry wody. Gotujemy na małym ogniu godzinę.
2.Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie i dodajemy do fasoli. Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmujemy żeberka i kroimy je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażamy na oliwie i dodajemy do fasoli. Gotujemy 20 minut.
3. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy 5 minut. Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze