Chłopska babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulami na tarce o małych otworach. Przekładamy na sito wyłożone gazą, ustawione na misce, aby odsączyć sok. Słoninę kroimy w kosteczkę. Wytapiamy skwarki, pod koniec smażenia dodajemy połowę masła, żeby się rozpuściło. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i zalewamy gorącym tłuszczem ze skwarkami. Odlewamy sok z ziemniaków pozostawiając skrobię i dodajemy ją do masy ziemniaczanej. Dodajemy dwa jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Ser mieszamy z jajkiem i solimy do smaku. Foremkę smarujemy masłem(można też wyłożyć cienkimi płatkami słoniny). Układamy warstwami ziemniaki, ser, ziemniaki... Kończymy warstwą ziemniaczaną. Na wierzchu kładziemy wiórki z reszty masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny w temp. 180C.
Komentarze