Chłopska Babka Ziemniaczana

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Niedrogie i treściwe danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    2 cebule
    15dag słoniny
    10dag masła
    3jajka
    sól i pieprz
    tymianek, majeranek
    0,5kg twarogu półtłustego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chłopska babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłopska Babka Ziemniaczana 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulami na tarce o małych otworach. Przekładamy na sito wyłożone gazą, ustawione na misce, aby odsączyć sok. Słoninę kroimy w kosteczkę. Wytapiamy skwarki, pod koniec smażenia dodajemy połowę masła, żeby się rozpuściło. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i zalewamy gorącym tłuszczem ze skwarkami. Odlewamy sok z ziemniaków pozostawiając skrobię i dodajemy ją do masy ziemniaczanej. Dodajemy dwa jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Ser mieszamy z jajkiem i solimy do smaku. Foremkę smarujemy masłem(można też wyłożyć cienkimi płatkami słoniny). Układamy warstwami ziemniaki, ser, ziemniaki... Kończymy warstwą ziemniaczaną. Na wierzchu kładziemy wiórki z reszty masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny w temp. 180C.

Porady

Świetnie smakuje podana z gęstą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować