Gdy brakuje pomysłu na letnią zupę. Gdy nudzi chłodnik botwinkowy, arbuzowy czy pomidorowy. Dla fanatyków szpinaku oraz wyznawców zdrowych, ale sycących dań.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- świeży szpinak w liściach: 0.5 kilograma
- duży jogurt naturalny: 1 opakowanie
- filet z piersi kurczaka: 0.5 sztuki
- pęczek koperku: 0.5 sztuki
- cebulka dymka ze szczypiorkiem: 3 sztuki
- pomidor: 0.5 sztuki
- małe młode ziemniaki: 0.5 kilograma
- rzodkiewi: 5 sztuk
- czosnek: 1 ząbek
- masło: 1 łyżeczka
- sól, pieprz kolorowy, cukier i odrobina chili do smaku: 1 szczypta
- opcjonalnie: świeża mięta (kilka listków): 0.13 pęczka
Chłodnik szpinakowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak udusić z ząbkiem czosnku (można dodać trochę więcej wody). Po ostygnięciu zmiksować.
2.Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, dodać odrobinę chili, soli, pieprzu, i mięty. Usmażyć.
3.Ostudzonego kurczaka wymieszać ze zmiksowaną masą szpinakową.
4.Dodać drobno posiekaną młodą cebulkę, odrobinę posiekanego szczypiorku, dużo posiekanego koperku, kilka małych rzodkiewek startych na tarce na średnich oczkach, pomidora pokrojonego w małą kostkę. Przyprawić odrobiną soli, cukru i pieprzu. Schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
5.Zajadać najlepiej z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i odrobiną masła. Pasować będzie także chlebek pita lub grzanki z bagietki.
Komentarze