Chłodnik szpinakowy z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy brakuje pomysłu na letnią zupę. Gdy nudzi chłodnik botwinkowy, arbuzowy czy pomidorowy. Dla fanatyków szpinaku oraz wyznawców zdrowych, ale sycących dań.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeży szpinak w liściach: 0.5 kilograma
    - duży jogurt naturalny: 1 opakowanie
    - filet z piersi kurczaka: 0.5 sztuki
    - pęczek koperku: 0.5 sztuki
    - cebulka dymka ze szczypiorkiem: 3 sztuki
    - pomidor: 0.5 sztuki
    - małe młode ziemniaki: 0.5 kilograma
    - rzodkiewi: 5 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    - masło: 1 łyżeczka

    - sól, pieprz kolorowy, cukier i odrobina chili do smaku: 1 szczypta
    - opcjonalnie: świeża mięta (kilka listków): 0.13 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik szpinakowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak udusić z ząbkiem czosnku (można dodać trochę więcej wody). Po ostygnięciu zmiksować.
  • 2. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, dodać odrobinę chili, soli, pieprzu, i mięty. Usmażyć.
  • 3. Ostudzonego kurczaka wymieszać ze zmiksowaną masą szpinakową.
  • 4. Dodać drobno posiekaną młodą cebulkę, odrobinę posiekanego szczypiorku, dużo posiekanego koperku, kilka małych rzodkiewek startych na tarce na średnich oczkach, pomidora pokrojonego w małą kostkę. Przyprawić odrobiną soli, cukru i pieprzu. Schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
  • 5. Zajadać najlepiej z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i odrobiną masła. Pasować będzie także chlebek pita lub grzanki z bagietki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować