Chłodnik ogórkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest idealny na upalne dni. Lekko kwaskowy dzięki dodatkowi kefiru i czosnku orzeźwia i chłodzi.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ogórek gruntowy: 4 sztuki
    - koperek: 0.5 pęczka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - dymka ze szczypiorkiem: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kefir: 300 mililitrów
    - śmietana 12%: 100 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Koperek, natkę i dymki siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kefir i śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
  • 3. Chłodzimy przez ok. godzinę i podajemy w miseczkach. Dekorujemy listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować