CHŁODNIK NA BOTWINIE

0 (0 ocen)

  • 35 min

Na ciepłe dni rewelacyjną alternatywą dla gorących zup są właśnie chłodniki.Przepis na chłodnik na botwinie to najbardziej tradycyjny przepis na tego typu zupę.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny z buraczkami (jeśli te są małe dodatkowo 1 burak)
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek koperku
    2 ogórki zielone
    4-5 rzodkiewek
    pół l bulionu wieprzowego
    1 duży gęsty jogurt naturalny (zott lub grecki - 400 ml)
    400 ml kefiru lub maślanki
    3 łyżki cukru
    sok z 1 cytryny
    opcjonalnie: jajko ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik na botwinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieram i ścieram na tarce. Botwinę myję i kroję drobno.
  • 2. Przekładam do garnka i zalewam wrzącym bulionem. Gotuję 3-4 min. Po tym czasie zdejmuję z ognia i studzę.
  • 3. Ogórki obieram i ścieram na tarce, rzodkiewkę również. Dodaję do wystudzonej botwiny. Szczypiorek i koperek drobno siekam i dodaję do botwiny.
  • 4. Całość skrapiam sokiem z 1 cytryny i słodzę. Na koniec dodaję jogurt i kefir.
    Mieszam wszystko i odkładam na 1-2 h do lodówki.
  • 5. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować