Chłodnik z wiśni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pamiętam ten smak z dzieciństwa, zupa robiona latem w upalne dni.......

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie: 500 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - śmietana kremowa 30 %: 100 mililitrów
    - makaron świderki: 1.5 szklanki
    - sól (do makaranu): 2 łyżeczki

Chłodnik z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu
  • 2. Wiśnie myjemy, usuwamy pestki
  • 3. zalewamy wodą ( około 2 litry)
  • 4. dodajemy cukier
  • gotujemy wiśnie 5. gotujemy na wolnym ogniu po około 25 minutach dodajemy śmietanę
  • dodajemy śmietanę 6. Najlepiej jak zahartujemy śmietanę dodając do niej na początku łyżkę gorącego wywaru z wiśni. Mieszamy, znowu dodajemy łyżkę wywaru i dopiero teraz wlewamy całość do garnka. Mamy pewność że śmietana nam się nie zważy - czekamy aż sie zagotuje i wyłączamy.
  • 7. Podajemy na ciepło lub zimno:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy