Chłodnik z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

Jeden z lepszych chłodników jakie ostatnio robiłam. Buraczki najlepiej upiec dzień wcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np mięsa.

Składniki:

  • ok 400 g buraczków (bez łodyg i liści)
    3 ząbki czosnku
    200 g jogurtu
    350 g kefiru
    3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków
    130 g zielonych ogórków
    100 g (2 szt) kiszonych ogórków
    sól, pieprz
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Buraczki

Chłodnik z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nagrzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać.
  • 2. 2.Do blendera włożyć upieczone buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek,dolać jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-0hlagso 3. 3.Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić na parę godzin do lodówki aby zupa dobrze się schłodziła a smaki się przegryzły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kefir Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Chłodnik z jajkiem

To może cię zainteresować