Chłodnik z jabłek z migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chłodnik z jabłek to tradycyjna zupa letnich miesięcy w mojej rodzinie. Tym razem jednak w mojej własnej, nieco mniej tradycyjnej wersji. Najlepiej smakuje podana w ogrodzie.

  • 30 min

Składniki:

  • jabłka /u mnie papierówki/ - 300 g
    cukier - 2 łyżki
    serek mascarpone - 2 łyżki
    sok z limonki - 1 łyżka
    płatki migdałowe - 3 łyżki
    budyń waniliowy /proszek/ - 2 łyżki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Desery

Chłodnik z jabłek z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik z jabłek 1. Umyte, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wymieszaj z cukrem i sokiem z limonki. W garnku zagotuj 750 ml wody, dodaj szczyptę soli oraz jabłka z sokiem i cukrem. Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozgotują. Proszek budyniowy rozmieszaj w ¼ szk. wody i wlej do garnka z gotującymi się jabłkami, energicznie zamieszaj i zagotuj. Garnek zdejmij z ognia i dodaj serek mascarpone. Starannie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia pod przykryciem.
  • 2. Na suchej patelni delikatnie upraż migdały, często mieszając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie.
  • Chłodnik z jabłek z migdałami 3. Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem i odstaw do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podawaj posypany obficie prażonymi płatkami migdałowymi.
  • 4.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować