Chłodnik z botwinki

4.5 (154 ocen)

Pyszna zupa na nadchodzące upały.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    pęczek koperku
    pęczek rzodkiewki
    5 ogórków gruntowych

    750 ml mleka
    250 ml przegotowanej zimnej wody
    100 g śmietany 12 %
    400 g jogurtu naturalnego (może być grecki)

    sól i pieprz do smaku
    ok.2 łyżki octu
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę i rzodkiewki myję. Odcinam buraczki i cienko je obieram. przekładam je do garnka. Zalewam 0,5 l gorącej wody i gotuję około 15-20 minut (tak by buraczki zmiękły). Pod koniec dodaję posiekane liście botwiny i jeszcze kilka minut gotuję. Odcedzam i studzę.

    Ogórki obieram i razem z rzodkiewkami kroję w cienkie plasterki. Koper drobno siekam. Warzywa dodaję do ostudzonej botwinki. W drugim naczyniu mieszam jogurt, mleko,śmietanę i wodę. Dodaję do warzyw. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszam octem . Wstawiam na kilka godzin do lodówki.

    Podaję z ziemniakami i jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować