Do tego chłodnika można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu - zarówno młode, jak i starsze poza sezonem.
25 min
Dla 2 osób
Składniki:
600 g młodych niezbyt dużych ziemniaków
3 łyżki oleju
0,5 L maślanki
1/2 szklanki mleka
1 pęczek koperku
po 1/2 pęczka lubczyku i natki pietruszki
pieprz cytrynowy do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
zielenina do dekoracji
Chłodnik z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślankę wymieszać z mlekiem. Dodać posiekaną zieleninę - wymieszać. Doprawić do smaku i schłodzić.
2.Ziemniaki oskrobać, ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie zrumienić na oleju. Wystudzone ziemniaki razem z tłuszczem przełożyć do schłodzonej bazy na chłodnik i wymieszać (można dodać sam olej i wymieszać, ziemniaki natomiast ułożyć estetycznie na każdej porcji chłodnika). Chłodnik nałożyć na talerze i przybrać zielenina.
Porady
Do chłodnika można dodać starsze ziemniaki - neleży je jednak dłużej gotować.
Komentarze