Chłodnik z ziemniaczkami

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 2 osób

Do tego chłodnika można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu - zarówno młode, jak i starsze poza sezonem.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 600 g młodych niezbyt dużych ziemniaków
    3 łyżki oleju

    0,5 L maślanki
    1/2 szklanki mleka
    1 pęczek koperku
    po 1/2 pęczka lubczyku i natki pietruszki
    pieprz cytrynowy do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
    zielenina do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Przystawki

Chłodnik z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik z młodych ziemniaków 1. Maślankę wymieszać z mlekiem. Dodać posiekaną zieleninę - wymieszać. Doprawić do smaku i schłodzić.
  • Chłodnik z młodych ziemniaków 2. Ziemniaki oskrobać, ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie zrumienić na oleju. Wystudzone ziemniaki razem z tłuszczem przełożyć do schłodzonej bazy na chłodnik i wymieszać (można dodać sam olej i wymieszać, ziemniaki natomiast ułożyć estetycznie na każdej porcji chłodnika). Chłodnik nałożyć na talerze i przybrać zielenina.

Porady

Do chłodnika można dodać starsze ziemniaki - neleży je jednak dłużej gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Chłodnik z jajkiem

To może cię zainteresować