Chlebek jogurtowo-cytrynowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo wilgotne i cudownie pachnące ciasto. Doskonałe na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub jako deser do popołudniowej herbaty. Aktualnie mamy sezon na maliny i polecam zrobić je ze świeżymi, ale poza sezonem można do tego ciasta użyć mrożonych. Przepis pochodzi ze strony self.com .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    140 g cukru
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 duże jajka
    4 łyżki masła
    240 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    200 g malin świeżych lub mrożonych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Chlebek jogurtowo-cytrynowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczam mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę, mieszam. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do drugiej miski wbijam jajka, lekko roztrzepuję je widelcem, dodaję przestudzone masło oraz jogurt naturalny, miksuję na wolnych obrotach przez chwilę, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Wówczas wsypuję suche składniki, delikatnie łączę łyżką, na koniec dodaję maliny, mieszam. Ciasto przekładam do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 65-70 minut (do suchego patyczka!). Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować