Chleb pszenny z garnka żeliwnego

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Chleb pieczony w garnku żeliwnym ma smak i strukturę bardzo zbliżoną do pieczywa wypiekanego w tradycyjnym piecu chlebowym. Skórka jest gruba i bardzo chrupiąca.

  • 5 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    zakwas żytni - 100 g
    mąka pszenna typ 650 - 125 g
    woda – 40 ml

    CIASTO:
    mąka pszenna typ 650 - 500 g
    mąka pszenna typ 2000 - 75 g
    letnia woda – 350 g
    świeże drożdże – 20 g
    sól – 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenny z garnka żeliwnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN: w misce wymieszać składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie miskę z zaczynem wstawić do lodówki na całą noc.
  • 2. Następnego dnia na godzinę przed planowanym przygotowaniem chleba zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił.
  • 3. Z drożdży, łyżki mąki i 2-3 łyżek letniej wody zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Gotowy rozczyn połączyć z ocieplonym zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski wysypanej mąką i odstawić na 4 godziny do wyrastania. W tym czasie należy ciasto co godzinę składać.
  • 5. Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka do wyrastania.
  • 6. Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny z pokrywą, nastawić piekarnik na 250°C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę w dalszym ciągu nagrzewać go razem z pustym garnkiem jeszcze przez 10 minut.
  • 7. Bardzo ostrożnie wyjąć garnek i energicznie, ale delikatnie przełożyć wyrośnięte ciasto chlebowe do gorącego garnka. Piec 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20-25 minut. Wyjąć chleb z garnka, w dalszym ciągu bardzo ostrożnie, na kratkę kuchenną.
    Jeśli stukając w chleb od spodu usłyszymy głuchy odgłos oznacza to, że chleb jest upieczony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować