Chleb pieczony w garnku żeliwnym ma smak i strukturę bardzo zbliżoną do pieczywa wypiekanego w tradycyjnym piecu chlebowym. Skórka jest gruba i bardzo chrupiąca.
5 godz.
Składniki:
ZACZYN:
zakwas żytni - 100 g
mąka pszenna typ 650 - 125 g
woda – 40 ml
CIASTO:
mąka pszenna typ 650 - 500 g
mąka pszenna typ 2000 - 75 g
letnia woda – 350 g
świeże drożdże – 20 g
sól – 1,5 łyżeczki
Chleb pszenny z garnka żeliwnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN: w misce wymieszać składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie miskę z zaczynem wstawić do lodówki na całą noc.
2.Następnego dnia na godzinę przed planowanym przygotowaniem chleba zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił.
3.Z drożdży, łyżki mąki i 2-3 łyżek letniej wody zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
4.Gotowy rozczyn połączyć z ocieplonym zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski wysypanej mąką i odstawić na 4 godziny do wyrastania. W tym czasie należy ciasto co godzinę składać.
5.Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka do wyrastania.
6.Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny z pokrywą, nastawić piekarnik na 250°C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę w dalszym ciągu nagrzewać go razem z pustym garnkiem jeszcze przez 10 minut.
7.Bardzo ostrożnie wyjąć garnek i energicznie, ale delikatnie przełożyć wyrośnięte ciasto chlebowe do gorącego garnka. Piec 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 20-25 minut. Wyjąć chleb z garnka, w dalszym ciągu bardzo ostrożnie, na kratkę kuchenną.
Jeśli stukając w chleb od spodu usłyszymy głuchy odgłos oznacza to, że chleb jest upieczony.
Komentarze