Chleb pszenny wieloziarnisty

0 (0 ocen)

Wieloziarnisty chleb pszenny, z dużą ilością nasion. Dawno już takiego nie jadłam :) Polecam! (przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego-Chleb. Domowa piekarnia)

Składniki:

  • 400 ml letniej wody
    10 g drożdży
    500 g mąki pszennej
    100 g mąki pszennej razowej typ 2000
    1 łyżeczka soli
    150 g mieszanych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia, sezam itp.+ porcja do posypania

Chleb pszenny wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie ostawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
  • 2. Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasto (w razie potrzeby podsypać blat oraz dłonie mąką pszenną) Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości.
  • image-0hycu9v 3. Następnie ciasto krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Podłużny koszyk rozrostowy (użyłam formy keksówki) spryskać wodą i dokładnie obsypać ziarnami. Chleb przełożyć do koszyka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na kolejne 60-90 minut do wyrośnięcia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, stroną z ziarnami do góry. Wierzch bochenka można nacechować. Piec w 220st.C w zaparowanym piekarniku około 40-45 minut.
  • 4. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy