Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli używamy świeżych drożdży należy połączyć je z cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. Jeśli dodajemy suche drożdże wystarczy dosypać do mąki i połączyć z pozostałymi składnikami: solą, cukrem, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
2.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i jeszcze raz zagniatamy.
3.Formujemy z niego podłużny bochenek i przekładamy do formy o wymiarach 30 na 10 cm. Chleb pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. lub do czasu kiedy urośnie do brzegów formy. Wyrośnięty chleb można naciąć - bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy w temp. 220st. C. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200st. C. i pieczemy jeszcze ok. 40-50 min.
Porady
zawsze robię w większej formie, z 1,5 porcji składników, zdjęcia przedstawiają większy bochenek
Komentarze