Chleb pszenny na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

jeden z lepszych, chrupiąca skórka, delikatny w środku, prosty w wykonaniu, smaczny

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • * 7g suchych drożdży (lub 15g świeżych)
    * 1/2 łyżeczki cukru
    * 550g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
    * 1 łyżeczka soli
    * 50g oleju
    * 300g letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o24ru3 1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy połączyć je z cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. Jeśli dodajemy suche drożdże wystarczy dosypać do mąki i połączyć z pozostałymi składnikami: solą, cukrem, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • image-24i37xy 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i jeszcze raz zagniatamy.
  • image-26bgrvm 3. Formujemy z niego podłużny bochenek i przekładamy do formy o wymiarach 30 na 10 cm. Chleb pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. lub do czasu kiedy urośnie do brzegów formy. Wyrośnięty chleb można naciąć - bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy w temp. 220st. C. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200st. C. i pieczemy jeszcze ok. 40-50 min.

Porady

zawsze robię w większej formie, z 1,5 porcji składników, zdjęcia przedstawiają większy bochenek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować