Chleb po prostu idealny

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 15 min

To bardzo prosty chlebek z prażonymi płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i bakaliami w środku. Ma grubą, chrupiącą skórkę. Idealny z masłem, popijany gorącym kakao.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 300 g mieszanki do domowego wypieku chleba - Chleb orkiszowy pełnoziarnisty Gdańskie Młyny
    150 g mąki żytniej razowej do wypieku domowego chleba Melvit
    7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
    200 ml ciepłej wody
    100 ml ciepłego mleka
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    100 g płatków owsianych
    2 łyżki siemienia lnianego złotego
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 łyżka suszonych owoców goji
    4 suszone morele
    4 suszone śliwki
    4 daktyle
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb po prostu idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszać mleko, drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. W dużej misce wymieszać mąki z solą, dodać uprażone płatki, ciepłą wodę. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać olej, masło, ziarna, pokrojone bakalie i wyrobić ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Podłużną formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, przełożyć chlebek, wierzch wyrównać i posmarować wodą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Włożyć do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec godzinę.

Porady

Chrupiąca skórka to podstawa - zatem najlepiej zaraz po upieczeniu dobrze jest wyjąć chleb z foremki!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Płatki Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować