Chleb pełnoziarnisty bez mąki

4.5 (176 ocen)

  • 7 godz.

Ten chleb to samo zdrowie!

  • 7 godz.

Składniki:

  • 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
    1,5 szkl. ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam, niemielone siemię lniane) w dowolnych proporcjach
    garść orzechów/migdałów
    0,5 szkl. mielonego siemienia lnianego
    3 łyżki roztopionego masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu
    1,25-1,5 szkl. wody
    1 łyżka płynnego miodu
    płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pełnoziarnisty bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
  • 2. Wszystkie ziarna dokładnie wymieszać w misce. Połączyć z płatkami owsianymi i mielonym siemieniem lnianym.
  • 3. Do sypkich składników dodać roztopione masło, miód i szczyptę soli. Całość wymieszać.
  • 4. Następnie ciągle mieszając stopniowo dodawać wodę tak, aby powstała gęsta, nieco kleista masa.
  • 5. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki. Odstawić na 5-6 godzin.
  • 6. Po upływie tego czasu piec w temperaturze 180-200 stopni do zarumienienia wierzchu (około 1 godziny).

Porady

Mielone siemię lniane jest składnikiem koniecznym, gdyż stanowi niezbędne spoiwo dla powstałej masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować