Kasza gryczana jest zupełnie niewyczuwalna, a sprawia, że chleb jest wilgotny ale nie jest zbity. Pozostaje świeży nawet na trzeci dzień po upieczeniu.
4 godz. 30 min
Składniki:
mąka orkiszowa typ 2000 - 100 g
mąka pszenna typ 750 - 300 g
mąka żytnia typ 720 - 100 g
aktywny zakwas żytni – 150 g
ugotowana kasza gryczana – 100 g
woda – 300 ml
świeże drożdże – 15 g
sól – 1 łyżeczka
czrnuszka – 1 łyżeczka
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokarmiony 10-12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszać z wodą, drożdżami, mąką, solą i czatnuszką. Wyrobić długo i dokładnie ciasto mikserem. Odstawić na 15 minut.
2.Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną i ponownie bardzo dokładnie wyrobić ciasto mikserem.
3.Ciasto przełożyć do miski spryskanej olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
4.Następnie uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania.
5.Wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut.
6.Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Komentarze