Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Kasza gryczana jest zupełnie niewyczuwalna, a sprawia, że chleb jest wilgotny ale nie jest zbity. Pozostaje świeży nawet na trzeci dzień po upieczeniu.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka orkiszowa typ 2000 - 100 g
    mąka pszenna typ 750 - 300 g
    mąka żytnia typ 720 - 100 g
    aktywny zakwas żytni – 150 g
    ugotowana kasza gryczana – 100 g
    woda – 300 ml
    świeże drożdże – 15 g
    sól – 1 łyżeczka
    czrnuszka – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokarmiony 10-12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszać z wodą, drożdżami, mąką, solą i czatnuszką. Wyrobić długo i dokładnie ciasto mikserem. Odstawić na 15 minut.
  • 2. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną i ponownie bardzo dokładnie wyrobić ciasto mikserem.
  • 3. Ciasto przełożyć do miski spryskanej olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
  • Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie 4. Następnie uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut.
  • 6. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Orkisz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować